lördag 12 september 2015

Vad kan vi göra för tiggarna?

Självklart måste vi sätta press på Rumänien och kräva att de tar hand om sina egna medborgare. Samtidigt är det ju inte romernas fel att de ofta behandlats som skit i 1 000 år av de olika regimer som kommit och gått. Så här står det bland annat på STAND:s webbplats:

Majoriteten av de individer som kommer till Sverige och tigger på gatorna är personer som redan är marginaliserade av samhället, oavsett om de stannat kvar i sitt hemland, hamnat i ett annat europeiskt land eller tagit sig hit till Sverige.

En stor andel är romer från Rumänien och tillhör en av samhällets mest diskriminerade och marginaliserade grupper. Det är individer som inte ens i sitt eget hemland har grundläggande medborgerliga rättigheter. För dem är tiggeriet ett desperat försök att försörja sig själva och de familjer som ofta är kvar i hemlandet och lever långt under existensminimum. Ofta lämnar man barn och familj kvar i hemlandet.

Jag tycker vi borde kunna hjälpa tiggarna mer, på samma sätt som vi nu hjälper flyktingar från Syrien. Ja, jag vet att en hel del görs för tiggarna. Dock inte tillräckligt, tycker jag.

Läs mer här: Vanliga frågor & myter.

STAND är en allmännyttig ideell förening som arbetar med och för de EU-migranter som kommit till Laholm och Båstads kommun för att tigga för sin och sin familjs överlevnad.

Namnet STAND syftar till att återspegla föreningens ändamål: att stödja och stå upp för EU-migranters rättigheter till en värdig vistelse under sin tid i kommunen.

Läs fler texter av Mats Kristiansson på mkforlag.com och Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar