söndag 13 september 2015

Några tankar om Fas 3

Det ska löna sig att jobba. Håller med om det. Men det måste också vara möjligt att jobba.

De allra flesta i Fas 3, till exempel, söker mängder med jobb, men de allra flesta blir hela tiden ratade. Mindre än 1 % får ett jobb utan bidrag från Arbetsförmedlingen.

Vad detta beror på vet jag inte. Det handlar åtminstone inte om att de som är i Fas 3 inte vill eller inte kan jobba. De allra flesta i Fas 3 är helt vanliga människor, som både vill och kan sköta ett jobb.

En regering som inte är mer än lovligt cynisk borde hitta en lösning på den här problematiken. Alliansregeringen verkade inte bry sig. Fas 3 var ju deras idé. Den nuvarande regeringen verkar i och för sig bry sig, men det händer ju inget.

Ett första steg kunde vara att inte kräva att de som är i Fas 3 måste delta i dagisliknande aktiviteter. Det kostar ju inget utan skulle tvärtom gå med plus, eftersom anordnarbidraget på nästan 5 000 kr per fas 3-deltagare och månad inte skulle behöva betalas ut.

För att inte tala om vilken höjning av livskvalitén det skulle innebära för de allra flesta i Fas 3. Att sedan en och annan som jobbar tycker att de som är i Fas 3 bara går och slår dank får man väl ta. Den som tycker det får väl kräva att regeringen tar ansvar för att de i Fas 3 kommer i arbete.

Och därmed hjälpa de som är i Fas 3. För det är ju faktiskt så att de allra flesta i Fas 3 inte vill gå och slå dank. De allra flesta i Fas 3 vill faktiskt jobba!

Läs fler texter av Mats Kristiansson på mkforlag.com och Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

En konstig fråga

Sagt på Facebook:

Mats Kristiansson

En fundering:

SD:are säger ofta att de borde få mer inflytande, eftersom opinionsmätningar säger att de nu har säg 25 % av väljarnas stöd. Åtminstone på det här forumet.

Om mätningen är gjord med webbpanel och därmed inte särskilt tillförlitlig verkar inte spela någon roll.

Jag undrar då:

Om någon gjorde en opinionsmätning med webbpanel och den visade att SD rasat till säg 3,9 %, skulle SD:are – åtminstone på det här forumet – då börja kräva att SD lämnar riksdagen för att de är under 4 %-spärren?

Det går säkert att få till ett sådant resultat. Det verkar ju inte spela så stor roll hur tillförlitlig undersökningen är. Åtminstone inte för SD:are på det här forumet.

Vad säger ni om detta?

[...]

Ärke-SD:are: Vilken konstig fråga. Borde inte den frågan ställas till KD, FP eller V, som ligger under eller ruskigt nära runt 4 %-spärren?

Icke-SD:are: Men inget av de partierna påstår att de har 25 % väljarstöd.

Mats Kristiansson: Hur skulle du agera om opinionsmätningar visade att SD rasat till 3,9 %?

Ärke-SD:are: Klia mig i håret!

Läs fler texter av Mats Kristiansson på mkforlag.com och Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

Ett försvar av Åsa Romson

Till skillnad från så många andra har jag aldrig förstått de starka reaktionerna på Åsa Romsons ord om att "vi håller på att göra Medelhavet till det nya Auschwitz". Kanske hade hon inte helt fel ändå.

För observera att hon säger "håller på att". Hon har alltså inte jämfört med Auschwitz utan snarare med Tyskland på 30-talet. Visst, hon borde inte ha gjort den jämförelsen, men till skillnad från så många andra har jag aldrig tyckt att den är helt fel.

Och även om Åsa Romson faktiskt hade jämfört med Auschwitz – vilket hon alltså inte gjorde – hade inte heller det varit helt fel, tycker jag. Det spelar väl ingen roll om man gasas ihjäl eller drunknar. Båda sätten att dö är väl lika hemska.

Hade Åsa Romson förringat lidandet i Auschwitz eller sagt att Auschwitz inte funnits eller något sådant hade det förstås varit en helt annan sak. Det har hon såvitt jag vet inte gjort.

Hur som helst tycker jag att det finns sådant som är väldigt mycket värre än en haltande jämförelse.

De rasistiska webbplatserna Avpixlat, Fria Tider, Exponerat och andra liknande webbplatser, till exempel. Det finns alldeles för många.

Här kommer några citat från Axpixlat just när jag skriver detta. Jag har med halvfet stil markerat några ord jag tycker är nyckelord. Ytterligare några ord hade kanske kunnat markeras.

Asylkaoset på väg mot Sverige

På lördagen deltog nationalekonomen Tino Sanandaji i programmet Inside Story på Al-Jazeera där man diskuterade massinvandringen till Europa med fokus på hur vänsterextremister tar lagen i egna händer för att utöva sin förvrängda "godhet".

Strax före halv sju på söndagsmorgonen fick räddningstjänsten i Södertälje larm om en källarbrand i invandrartäta Södertäljeförorten Grusåsen. I källaren påträffades en död man som bragts om livet. Polisen misstänker att branden anlagts för att dölja mordet.

Avpixlat har vid oräkneliga tillfällen rapporterat om anlagda bilbränder, ett fenomen som i takt med massinvandringen kommit att bli en del av vardagen i Sverige.

De senaste veckorna har stora delar av "gammelmedia" iscensatt en enorm indoktrineringskampanj med syfte att få svenska folket att okritiskt vilja ta emot ännu fler asylsökande. Men trots mängder av snyftreportage om påstått nödlidande flyktingar visar aktuella opinionsundersökningar som bekant att stödet för SD fortsätter växa.

Och så fortsätter det. Vinklat så det skriker om det! Dessutom kryddat med rena lögner.

Jag är helt säker på att det finns aningslösa människor som går på lögnerna och tror att människor från andra delar av världen är helt annorlunda än de faktiskt är.

Sanningen är förstås att människor från andra delar av världen är ungefär som svenskar i allmänhet. Visst, det finns skillnader vad gäller kultur, traditioner och liknande, men likheterna är väldigt många fler.

Alla sådana här rasistiska webbplatser borde stängas ner genast, tycker jag. Människor måste skyddas från dessa lögner. Frågan är hur det ska gå till.

Läs fler texter av Mats Kristiansson på mkforlag.com och Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

Homofobi: Ett exempel

Jag skriver ju en del på forumet "Politisk debattgrupp från höger till vänster" på Facebook. Det skrivs mycket skit om andra på det forumet.

Så länge det är riktat mot mig rapporterar jag inte. Jag får liksom skylla mig själv om jag skriver på forumet. Jag visste ju vad jag gav mig in i.

Så länge det är riktat mot andra som skriver på forumet rapporterar jag inte heller. Det får de som skriver göra själva om de tycker det behövs.

Mer när det kom en extremt kränkande kommentar om homosexuella i en tråd om homosexuellas rätt att adoptera barn gick jag i taket och rapporterade till Facebook.

Vad händer? Jag får från Facebook svaret att kommentaren "inte strider mot våra gemenskapsregler".

Man häpnar! Precis allt är tydligen tillåtet. Jag tänker spontant att det inte är uteslutet att de som håller i Facebook i Sverige är hyper-SD. Men vad vet jag.

Läs fler texter av Mats Kristiansson på mkforlag.com och Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

Konsekvensanalys

Hans Rosling verkar ju ha koll på världsläget. Det trodde åtminstone jag. Men igår läste jag en ledare med titeln Hans Rosling slirar om flyktingkrisen i Expressen, som indikerar att han förbisett vissa saker. Så här skriver Anna Dahlberg:

Många kräver att gränserna till Europa ska öppnas. Men få vill tala om konsekvenserna av ett sådant förslag.

Tiotusentals flyktingar vandrar till fots mot Europa. Men vad är det egentligen som händer? Varför pågår denna folkvandring just nu? Och varför kan inte flyktingar ta sig lagligt till EU?

Ingen kan hävda att svenska medier och politiker har lyckats förklara det på ett begripligt sätt.

I detta vakuum har Hans Rosling, professor i internationell hälsa, klivit fram och blivit den auktoritet som alla längtar efter.

Plötsligt talar alla om det så kallade transportörsansvaret, som sägs hindra flyktingar att sätta sig på flygplan till Stockholm eller München i stället för att ta den livsfarliga vägen över Medelhavet.

Men har vi blivit särskilt mycket klokare? Jag tvivlar på den saken. Roslings resonemang bygger på förenklingar och ger skenbart klara svar på komplexa frågor.

Anna Dahlberg fortsätter med att peka på saker Hans Rosling förbisett.

Att människosmugglarna ofta är samvetslösa råskinn – inga samtida Wallenberg eller Edelstam.

Att västvärldens asylmottagning inte går att likställa med hjälp i FN-regi.

Att det inte går att flyga någonstans i världen utan giltiga resehandlingar och att många flyktingar inte skulle ha ett pass att visa upp på flygplatsen.

Anna Dahlberg skriver vidare:

Men om vi tänker bort alla sådana praktiska hinder och antar att Roslings idé ändå skulle gå att genomföra. Då skulle unionen öppna sig för fri invandring från hela världen. Även om EU skulle skicka tillbaka alla som saknar asylskäl finns det lågt räknat tiotals miljoner människor som hypotetiskt sett uppfyller kraven.

De flesta inser nog att det är en omöjlighet. Om Sverige dessutom ensamt skulle gå före, med exempelvis humanitära visum som vissa föreslår, skulle samhället hamna under oerhörd press när hundratusentals nyanlända ska erbjudas bostäder, skola, vård och omsorg.

Men den sidan av saken väljer Rosling att inte ens beröra. Faktum är att nästan ingen vill tala om konsekvenserna av öppna gränser. Det är lätt att rasa mot EU:s hyckleri, där alla erbjuds rätten att söka asyl men ingen ges laglig möjlighet att ta sig till unionen. Det är svårare att berätta hur ett EU utan yttre gränser skulle kunna överleva.

*

Det här fick mig att tänka till lite. Om till och med Hans Rosling, som utan tvekan har koll på mycket, har förbisett saker kan givetvis många andra också förbise saker. Vem som helst, faktiskt.

Jag har skrivit en del på "Politisk debattgrupp från höger till vänster" de senaste veckorna. 11 september la jag ut en tråd med de här frågorna:

Minns du 11 september 2001? Vad tycker du om reaktionerna på det som hände? Hade man kunnat reagera på något annat sätt? Vilka reaktioner hade varit bäst i ett större perspektiv?

Resultat? En massa tjat om och bilder på de brinnande tvillingtornen. Ingen skrev något seriöst om USA:s "krig mot terrorismen". Ingen föreslog att USA kanske hade kunnat reagera på något annat sätt som orsakat mindre lidande. Att man kanske hade kunnat använda diplomati istället för att få de skyldiga utlämnade. Svårt, naturligtvis, förmodligen omöjligt. Men en massa människor som hade absolut inget med attackerna mot World Trade Center och Pentagon att göra hade sluppit bli dödade.

Många har tydligen väldigt svårt att knyta ihop det ena med det andra. Visst, det är svårt, men man kan väl försöka.

Om perspektivet är mer lokalt, som ett debattforum på Facebook, spelar det väl inte så stor roll. Men man får väl utgå från att dessa samma människor gör något i verkliga livet också.

Det finns rimligtvis de i debattgruppen som faktiskt har ett mer övergripande ansvar. I några fall vet jag att det är så. Jag kommer just nu bara på en som är chef för ett medelstort företag, men det finns fler.

Man får verkligen hoppas att de som debatterar på "Politisk debattgrupp från höger till vänster" är mer seriösa i verkliga livet än när de debatterar på forumet.

Det finns förvisso även de på forumet som är seriösa när de debatterar. Men inte bara jag tycker att nivån på debatterna borde vara högre. Jag hade en dialog med en ryska om just 11 september-frågorna och fick det här svaret:

Jag saknar också den intelligenta debatten.

Alla håller på med sin agenda/vinkel och lyssnar inte på varandra. Det är lätt att anklaga. Bush var inte något ljushuvud, men det är så många amerikaner som var emot kriget. Det går inte att döma hela nationen. Ryssar i SE på nätet är bara pro-Putin. Intelligenta ryssar går inte in i debatten med den grå massan. Synd. Putins fans kommer säkert attackera mig i denna grupp, eftersom jag är väldigt kritisk till RF makthavare ...

Kul att se att det finns vettigt folk i denna grupp. Smiley smile. Ser fram emot bra diskussioner.

Att tänka på precis allt är förstås omöjligt. Men man kan väl försöka, åtminstone. Är det för mycket begärt?

Framför allt får man inte glömma att det alltid finns bättre alternativ, vara ödmjuk inför detta faktum och ändra färdriktning så fort man insett att man tänkt fel.

Läs fler texter av Mats Kristiansson på mkforlag.com och Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.