torsdag 23 mars 2017

Om arvoden till politiker

Sagt på Facebook:

E J: Jag har absolut inget emot skatter, men jag har väldigt mycket emot att betala politikerns frus syster att göra ett jobb som pappret står att det sker inom staten och så händer det hemma hos den. Jag har lika mycket emot att betala för att "sätta byn på kartan". Skatten ska komma samhället till gagn. Samhället består av medborgarna.

Ett stort problem är att makt korrumperar, och att det är politikerna som sätter regler för sej själva, sen är nepotismen utbredd åtminstone på komunnivån och ofta så hindrar de och krånglar till det för utomstående att försöka granska dem och hur de använder skattemedlen.

Där finns miljarder att spara in när det gäller utbetalning till tomma stolar, politiker som inte utför sitt arbete och får lön väldigt länge efter att politikern avgått, fallskärmsavtal och liknande. Istället väljer de att jaga småsummor på sjukskrivningarna och att höja skatterna.

Mats Kristiansson: Några få kommunalpolitiker tjänar bra – kommunalråd, oppositionsråd och några till – men de allra flesta politiker tjänar inte särskilt mycket. Det är till och med så att de allra flesta som är politiskt aktiva, till exempel de som är med i styrelsen i en lokal partiförening utan att ha ett uppdrag i en nämnd e.d., inte tjänar något alls utan gör allt arbete ideellt.

Jag kan ta mig själv som exempel i det senaste fallet. Jag är med i styrelsen i den lokala vänsterpartiföreningen. Jag skriver om föreningens aktiviteter och en del annat på föreningens webbplats. Jag har hand om medlemsregistret. Jag är med på alla möten och andra aktiviteter, bland annat studiebesök och flygbladsutdelning. Jag gör även en del annat.

Exakt hur lång tid detta tar vet jag inte, men det handlar åtminstone om ett antal timmar varje vecka. Allt detta gör jag helt ideellt utan någon ersättning alls för att jag tror på Vänsterpartiets ideologi.

Ungefär så här är det för de allra flesta med liknande uppdrag.

När det gäller arvoden till politiker tycker Vänsterpartiet att de ska sänkas. Vänsterpartiet har också som enda parti en partiskatt som gör att deras företrädare inte tar ut mer än 27 700 kronor i månaden. Läs mer här: Politikerlöner & partiskatt.

Läs fler texter av Mats Kristiansson på mkforlag.com och Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.