fredag 25 mars 2016

Läkare utan gränser har lämnat Moria

Läkare utan gränser har lämnat Moria på ön Lesbos i protest mot EU:s avtal med Turkiet för att stoppa flyktingflödet till Europa. Läs mer här: Regeringen beklagar UNHCR-besked.

Läs fler texter av Mats Kristiansson på mkforlag.com och Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

Om M, utanförskap och otrygghet

Sagt på Facebook:

Ur artikeln Raset: Väljarna flyr till S och M i trådstarten: För andra månaden i rad tappar Sverigedemokraterna rejält med stöd i väljarkåren, visar en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio. Partiet med Jimmie Åkesson i spetsen ökade rejält under förra året, men backar nu till 18,9 procent. Det är ett tapp med 2,0 procentenheter jämfört med förra månaden.

[...]

Mätningen från Aftonbladet/Inizio visar också på att M:s framfart fortsätter. Partiet ökar med 1,5 procentenheter till 23,9 procent. Det glädjer partisekreteraren Tomas Tobé:

– Allt fler väljare ser att M tar tag i det utanförskap och den otrygghet som växer i Sverige. Samtidigt som SD inte upplevs vara regeringsdugliga. Många väljare vill byta ut regeringen Löfven och där är vi den bästa garanten för det.

Mats Kristiansson: Att "M tar tag i det utanförskap och den otrygghet som växer i Sverige" är i mina ögon ren och skär lögn. Om M vill få mig att tro att de menar allvar kan de börja med att lägga en motion om att totalt, utan förbehåll och utan dröjsmål skrota Fas 3 och höja ersättningen för deltagarna till 90 % av deras A-kassa. När en sådan motion gått igenom kan jag åtminstone överväga att börja tro på vad M säger.

Att höja ersättningen för långtidsarbetslösa till 90 % av deras A-kassa behöver dessutom inte bli dyrare än Fas 3. Åtminstone inte särskilt mycket. Fas 3-anordnare får 210 kronor per anvisningsdag och deltagare (referens: Anordnarbidraget sänks i sysselsättningsfasen). Låt långtidsarbetslösa få de pengarna istället. Varför ska skattemedel finansiera verksamhet som ändå inte leder till att långtidsarbetslösa får jobb? Mindre än 1 % av deltagarna i Fas 3 får ett jobb utan bidrag från Arbetsförmedlingen.

Läs fler texter av Mats Kristiansson på mkforlag.com och Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

Om lönesättning och rätt att protestera: Två förslag

Sagt på Facebook:

Ur debattartikeln Björklund vill sänka undersköterskornas löner och sen stoppa dem från att protestera i trådstarten: Liberalerna har inte varit dåliga på att visa sin sämre sida gentemot fackföreningsrörelsen den senaste tiden. Tidigare har partiet föreslagit att politiker ska ta över lönesättningen om Kommunal inte går med på att sänka löner. Och som en naturlig uppföljare så har nu en arbetsgrupp i partiet har föreslagit att strejkrätten ska begränsas. Antagligen för att undersköterskorna inte ska kunna klaga när Jan Björklund och hans vänner sänker deras löner.

Mats Kristiansson: Jag föreslår att Kommunal tar över lönesättningen för L:s företrädare samt att rätten för dessa företrädare att protestera begränsas.

Läs fler texter av Mats Kristiansson på mkforlag.com och Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

Om att se och inte se människors utsatthet

Sagt på Facebook:

Ur artikeln Reinfeldt i nytt brandtal om flyktingar i trådstarten: På Postkodlotteriets årliga tillställning för förmånstagare höll Reinfeldt ännu ett brandtal om att välkomna flyktingar till Sverige.

– Ni hade gjort exakt samma sak. När man flyr utmed vägarna och barnen frågar pappa "Vart är vi på väg?", vad ska ni svara? Jo, ni ska svara att någonstans i denna värld finns det någon som har öppna ögon, som ser människors utsatthet och som fortfarande tror på medmänsklighet.

Mats Kristiansson: Att "se människors utsatthet" och "tro på medmänsklighet" var väl inte riktigt vad Reinfeldt ägnade sig åt när han ledde Alliansregeringen. För mig är Reinfeldt en ulv i fårakläder, som jag absolut inte litar på. Man undrar varför han uttalar sig på det här sättet.

O S: Reinfeldt och hans parti gick under sin regeringstid i bräschen för att försvaga arbetsrätten, de sociala skyddsnäten och rätten till familjeåterförening. Knappast någon omtanke om flyktingar där. Att han nu plötsligt skulle bry sig om de ser jag som inget annat än hyckleri och ett försök att vinna personlig prestige.

Mats Kristiansson: Om Reinfeldt verkligen såg människors utsatthet och trodde på medmänsklighet, varför bidrog han till att en så omänsklig åtgärd som Fas 3 inrättades?

Läs fler texter av Mats Kristiansson på mkforlag.com och Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

Därför är jag less på kortkramandet

Sagt på Facebook:

Ur artikeln Därför är jag less på kontantkramandet i trådstarten: Det finns oftast gott om människor som vill klamra sig fast vid sådant som de varit vana vid i hela sitt liv. Det är kanske mänskligt men inte sällan också lite tragiskt. Ändå hade jag inte väntat mig att riksbankschefen skulle använda en helsida i Dagens Nyheter för att sjunga de kontanta pengarnas lov.

Visst, sedlar och mynt har inte helt spelat ut sin roll och ett antal år till så kommer de att finnas kvar i samhället – men klagosångerna över att många bankkontor har blivit kontantfria klingar rätt illa. Så förbaskat svårt är det inte att få tag på kontanter om man nu anser att det är nödvändigt, men Stefan Ingves förslag på onsdagen om en lag som tvingar bankerna att behålla kontanterna riskerar att fördröja den övergång till smartare betalningar som vi har varit på god väg mot.

*

Mats Kristiansson: Skitsnack, Staffan Dopping! Tillgång på kontanter handlar om demokrati. Det finns de som ännu inte har internet. Det finns de som inte kan använda mobiltelefon p.g.a. dålig syn (jag är en av dem). Det finns de som inte får betalkort, till exempel arbetslösa (jag är en av dem; inte för att det spelar någon roll, eftersom jag föredrar kontanter). Dessutom är den digitala tekniken mycket mer sårbar. Med papperspengar kan man handla även om en bank inte kan kontaktas etc.

*

S C: Doppings inlägg är nog inte helt genomtänkt. Behovet av kontanter beror inte på "kontantkramande", det finns många orsaker till att många inte kan eller vill använda tekniken.

Mats Kristiansson: Inte helt genomtänkt? Helt åt helvete ogenomtänkt! säger jag.

*

Y B: Du får väl se när eller om du blir 80 år och knappt kan se hur du vet var nummren är på automaten. Använd det du har i skallen!

K H: Min mor var över 80 år när jag lärde henne att använda bankkort i bankomat, affärer och restauranger och hon älskade detta när hon ganska snabbt lärde sig.

Y B: Jag känner folk som är 85 och bara har ett öga. De kan inte se på tv utan lyssnar på ljudböcker. Hur skall dom kunna se på kortläsare. Du skall inte dra alla över en kam. Din mor har tur.

M E: Det var bra gjort, men det finns massor av människor i Sverige som har 30 mil till en bankomat.

Mats Kristiansson: Min gamla far klarar inte längre att ta ut pengar från bankomaten, eftersom tekniken blivit alltför avancerad för honom. Han måste be om hjälp med detta med de risker för att bli bestulen om han ber fel person om hjälp som det medför. Vem garanterar att han inte blir bestulen? Det borde rimligtvis vara bankerna, som genomdriver allt mindre tillgång på kontanter.

*

A J: Så länge som kontanter är ett av riksbanken godkänt betalmedel ska allmänheten också ha möjlighet att på ett rimligt sätt kunna sätta in och ta ut kontanter till och från sina bankkonton. Betalningar i kontanter kommer att förekomma under lång tid framöver.

*

J A: Om folk visste hur enormt sårbara de digitala betalsystemen är så skulle alla vara kontantkramare. Lyssna på Tage Danielssons monolog om olyckan i Harrisburg på Youtube. Gå därefter och handla mat och fundera ett varv till.

*

K F: Staffan är säkert ingen föreningsmänniska eller vill ge sitt barnbarn eller barnbarnsbarn en tjuga till en glass. Själv är jag aktiv inom PRO. Vi säljer lotter och tar betalt på våra trivselträffar. Jag har svårt att förstå hur föreningslivet, inte bara PRO, ska klara sig om kontanterna försvinner. Lös den frågan, herr Dopping. Som det är idag har föreningarna svårt att bli av med sina kontanter som de får in på sina aktiviteter, då bankerna inte tar emot dem. Dessbättre har vi på våran ort, Östervåla, en förstående bank som tar emot kontanter. Däremot ska vi förstås även fortsättningsvis betala med de elektroniska medel som finns när det går. Men skippa kontanthanteringen, nää, inte så länge det inte finns något bra alternativ.

Mats Kristiansson: Håller inte med. Tycker att de som vill ha kvar kontanter ska fortsätta använda dem i alla sammanhang där det är möjligt. På det sättet kommer sannoliken för att kontanter fortsätter finnas att öka.

*

P T: Jag brukar inte uttrycka mig så här, men nu gör jag det: SKITSNACK! T.ex. detta tjafsande om miljön som ursäkt i tid och otid! I förra veckan fick jag åka 8 mil för att kunna sätta in 10 000:- på närmaste bank som accepterar kontanter! Hur bra är det för miljön? Tanken att det faktiskt skulle kunna vara så att det finns folk som i motsats till herr Dopping HAR ett reellt behov av att använda kontanter och som inte bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö tycks inte ha föresvävat ovan nämnde Dopping. Artikeln är en blandning av egoism, inskränkthet, okunnighet eller ren dumhet och förakt för medmänniskors behov och levnadsförhållanden! Jag reser över hela världen, både i arbetet och privat, och använder alla former av betalningsmedel utan att för den skull idiotförklara de som föredrar kontanter. När jag berättar för släkt och vänner i Australien, som i många avseenden ligger långt före oss, att svenska banker inte har några pengar tror dom först att jag skojar innan dom inser att vi i Sverige faktiskt är så flata att vi accepterar det!!

Mats Kristiansson: Fast det finns förstås också de som inte accepterar det. Du är en. Jag är en annan. Och det finns många fler.

*

P F: Försök att tänka utanför den så kallade "ramen", Dopping! Alla glider inte omkring mellan tullarna hela dagarna. Kontanter behövs fortfarande i stor utsträckning!

*

B B: En till som tror att Sverige slutar vid Stockholms stadsgräns och med en fanatisk övertro till digitala system. Vi har ju sett hur säkra de är ... Hur kommer du åt dina pengar när elen eller IT-systemen ligger nere av en eller annan anledning?

Läs fler texter av Mats Kristiansson på mkforlag.com och Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

Att hjälpa eller inte hjälpa

Sagt på Facebook:

Ur artikeln German neo-Nazi politician rescued from car crash by Syrian refugees i trådstarten: Refugees gave first aid to seriously injured Stefan Jagsch, of National Democratic Party, after his car crashed into a tree in Buedingen.

T T: Borde låtit djävulen brinna.

Mats Kristiansson: Absolut inte, tycker jag. Det skulle bara bekräfta alla fördomar nazister och andra har.

[...]

E Ö: Underbart. Bra människor räddar andra i nöd. Hoppas han förstår medmänsklighet nu och att rasism är helt fel.

M H: Även om Stefan har helt vansinniga åsikter, så är han ändå en medmänniska som man ska hjälpa. Hoppas att han fick sig en ordentlig tankeställare nu i alla fall!

Mats Kristiansson: Man frågar sig om de två syriska flyktingarna riskerar att dömas till böter eller kanske till och med fängelse för att de hjälpt en annan människa, precis som många danskar blivit för att de hjälpt flyktingar. Läs mer här: Danskar anklagas för människosmuggling.

Läs fler texter av Mats Kristiansson på mkforlag.com och Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

SD sviker kvinnor, äldre, arbetare, arbetslösa, invandrare ...

Sagt på Facebook:

Ur artikeln SD sviker både kvinnor & äldre i trådstarten: Sverigedemokraterna är bara ännu ett direktörsparti. I Göteborg springer de med Alliansen och lägger ner det framgångsrika försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende.

Förlorare är både undersköterskor och gamla som bor på hemmet.

Mats Kristiansson: SD sviker dessutom alla andra arbetare (genom att motarbeta 6 timmars arbetsdag) och arbetslösa (genom att rösta mot nedläggning av Fas 3). För att inte tala om invandrare (bland annat genom att lägga motioner som diskriminerar invandrare). Frågan är vilka grupper SD inte sviker ...

Läs fler texter av Mats Kristiansson på mkforlag.com och Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

Vad Bernie Sanders vill

Hittat på Facebook:

Läs fler texter av Mats Kristiansson på mkforlag.com och Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.