söndag 18 oktober 2015

Är Sverigedemokraterna rasister?

Enligt en sökning på "ras" i en pdf-fil med Sverigedemokraternas principprogram förekommer begreppet ras i betydelsen "undergrupp inom en art vilken har utseendemässiga eller fysiologiska särdrag som skiljer den från andra undergrupper inom arten" ingen enda gång och begreppet rasism i betydelsen "en åsikt som säger att jordens människor är olika mycket värda beroende på var de kommer ifrån och hur de ser ut" en gång, närmare bestämt i meningen: "Sverigedemokraternas nationalism är öppen och ickerasistisk."

Ska man av detta dra slutsatsen att Sverigedemokraterna inte är rasister?

Givetvis INTE!

Min gissning är att Sverigedemokraterna tror att om de inte använder bokstavskombinationerna ras och rasism i de ovan angivna betydelserna kan de inte beskyllas för att vara rasister.

Tror man det har man inte förstått hur språk fungerar. Vilken kombination av ljud eller bokstäver som representerar ett visst begrepp är mer eller mindre slumpmässigt. Det är innebörden som är det viktiga.

Detta är viktigt att hålla i minnet när man läser Sverigedemokraternas principprogram. Gör man det kommer man förstås fram till att Sverigedemokraterna är rasister. Om jag hinner och orkar kommer jag att komplettera med en del relevanta citat senare.

Tills dess kan du läsa den här artikeln på ETC:s webbplats: Visst är SD fascister. Den analyserar förvisso inte i första hand Sverigedemokraternas principprogram men är dock rätt upplysande.

Läs fler texter av Mats Kristiansson på mkforlag.com och Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar