fredag 18 september 2015

5 saker alla bör veta om Syrien i dag

Hania 14 aug. 2015

1. Regeringen Bashar al-Assad dödar minst 7 gånger fler civila än Isis.

2. Mer än 11 000 tunnbomber, gjorda av metallskrot och sprängämnen, har släppts från statliga helikoptrar på sjukhus, hem och skolor efter att FN förbjudit dem. Dessa flygattacker dödar flest civila i Syrien i dag. De pressar fram extremism.

3. Dessa tunnbomber är en viktig orsak till omflyttnigar av folk och tvingar flyktingar att korsa Medelhavet och andra gränser.

4. Många av tunnbomberna fälls över områden under belägring. Mer än en halv miljon människor i Syrien bor i områden utan tillgång till mat, vatten eller medicin sedan 2013, bland annat Ghouta-området, som utsattes för saringasattacker samma år.

5. Den internationella anti-Isis-koalitionen flyger i samma luftrum som många av dessa tunnbomber släpps men väljer att titta åt ett annat håll.

Det finns ingen militär lösning på striderna i Syrien. Men liksom i Bosnien kan en flygförbudszon bidra till att skydda civila från det värsta våldet och uppmuntra de stridande parterna att komma till förhandlingsbordet.

It's time to #ClearTheSky. Gå med i över hundra icke-våldsamma syriska grupper som ber om att det internationella samfundet ska genomdriva FN:s förbud mot tunnbomber med en flygförbudszon som den i Bosnien.

Min översättning. Originaltexten och mer info finns här: 5 things everyone should know about Syria today.

Jag tänker spontant: Sverigedemokraterna brukar ju prata om att "hjälpa i närområdet". Vore inte detta något att kampanja om? Till exempel i Stockholms tunnelbana ...

Anmärkning: #ClearTheSky är en grupp på Facebook, som finns här: #ClearTheSky.

Läs fler texter av Mats Kristiansson på mkforlag.com och Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar